diumenge, 21 d’octubre del 2012

Viatjar amb tren per l'Índia

Sens dubte, la manera més pràctica de moure's per l'Índia és amb tren. L'extensa xarxa de ferrocarrils arriba a bona part d'aquest vast país.

Com tot a l'Índia, pot esdevenir lleugerament complicat, i treure un bitllet de tren, no n'és l'excepció. Quan arribes a l'estació has d'omplir un formulari que sembla paper de fumar amb el teu nom i cognoms, passaport, nº i nom del tren que vols agafar (cosa que probablement no en tens ni idea), la classe que vols reservar, a quina parada pujaràs i a quina baixaràs. Si tens dubtes (com el nº i nom del tren), sempre pots fer una llarga cua on, un cop aconsegueixis arribar a la finestreta, et facilitaran aquesta informació.

Una altra opció és reservar els bitllets per internet, per estalviar-te esperes i empentes, a la web Cleartrip. És molt còmode però s'ha de tenir en compte que aquí no surten tots els trens que circulen per l'Índia sinó només les rutes principals. Acostuma a passar que, segons Cleartrip ja no queden bitllets disponibles, en canvi si et persones a l'estació, sí que pots comprar-ne.

Un altre tema que a mi em va costar molt d'entendre és el de les diferents classes. Dins de cada tren hi ha vagons de luxe, estàndar i de senzills. O sigui que segons com vulguis viatjar o segons el pressupost que tinguis, pots anar a tot luxe amb les altes esferes o amb les classes socials més humils.

Resum de les diferents classes (de més luxe a menys):
  • AC1: 1ª amb aire condicionat. 4 llits per compartiment.
  • AC2: 2ª amb aire condicionat. 6 llits per compartiment.
  • AC3: 3ª amb aire condicionat. 8 llits per compartiment.
  • SL (sleeper class): sense aire condicionat. 8 llits per compartiment.
Per viatjar en qualsevol d'aquestes 4 classes s'ha de fer reserva prèvia, és segura i està la mar de bé per dormir-hi.
  • CC: vagons amb cadires i aire condicionat
  • 2S: vagons amb cadires i sense aire condicionat.
  • II: sense aire condicionat, amb cadira i sense reserva.
Els vagons II són els que van més plens, com que no es necessita reserva, allà s'hi encabeix tothom. A més dels passatgers, també s'hi passegen els venedors ambulants que ofereixen chai, samosas, fruits secs, plats cuinats, fruita, diaris... Una vegada, fins i tot va pujar un encantador de serps que va obrir el seu cistellet de vímet d'on en va sortir una serp que s'enfilava al ritme de la flauta. En aquests vagons és on veus i vius l'Índia en tota la seva essència. Recomano fer-hi algun viatge, és tota una experiència. Ara bé, no se t'ocorri agafar un d'aquests vagons per fer un trajecte de 20 hores, pots arribar destrossat!

Aquí teniu un vídeo dels diferents trajectes que vam fer amb tren durant la nostra estada a l'Índia al 2011 (clica damunt la imatge):




Més informació útil sobre els trens a l'Índia (en anglès):

diumenge, 14 d’octubre del 2012

Aires de tardor

Les temperatures han baixat.
El dia s'escurça.
Ve de gust abrigar-se amb un jersei i
arrupir-se al sofà amb una tassa calenta a les mans.
Benvinguda a casa, tardor.
 


 

dissabte, 6 d’octubre del 2012

Els colors de l'Índia; diversitat seductora


Ja sabeu com m’agrada l’Índia. També sabeu com m’agrada la fotografia. Les meves dues passions s’han retrobat en l’exposició que presento al Casal de Barri Can Rectoret (C/Via Làctia, 4, Barcelona), fins al 31 d’octubre.

Durant el viatge de la volta al món (2007-2009), el país que més em va captivar va ser l’Índia, per la cultura mil·lenària, la complexitat que la conforma, els contrastos que ofereix, el pacifisme de la seva gent i, evidentment, pels colors. L’any passat vaig tornar a aquest indret misteriós per 3 mesos i les sensacions van ser tan intenses com el primer cop. (A l'etiqueta India 2011 en podeu veure les cròniques).

En aquesta exposició fotogràfica, us mostro la meva fascinació per les petites coses, com una àvia rentant el seu nét, uns monjos resant al temple o un pelegrí en busca de la salvació. Escenes quotidianes, impregnades dels potents colors de l’Índia.